Het gemak van het zelf plaatsen van een steenkorf
Het is zeer makkelijk om zelf een steenkorf te plaatsen. Bij deze vertellen we u hoe de steenkorven verwerkt kunnen worden. Dit kan in principe op verschillende manieren.
Aanlevering van de steenkorven
De steenkorven worden compleet voorgemonteerd afgeleverd. Wij voeren de steenkorven alleen maar uit met tussenschotten om ongeveer de 35cm, en niet met afstandhouders of gecombineerd. Wij fabriceren al zeer lang de steenkorven en door ervaring weten we dat als de steenkorven alleen met tussenschotten uitgevoerd worden dit de beste constructie is. Het geheel wordt hierdoor wel iets duurder maar u krijgt hierdoor wel een veel mooiere en sterkere steenkorf. De verdeling is namelijk veel mooier en gelijkmatiger dan wanneer er ook nog afstandhouders gebruikt worden. Daarbij raken de afstandhouders ook nog eens vaak beschadigd bij het vullen van de steenkorven (door het vallen van de breuksteen op de afstandhouders) Meestal laten we de deksel alleen open zodat deze geopend kan worden en de korf gevuld kan worden. Mits de steenkorven vervoerd worden met pallet transport (gezien wij door de hele Benelux leveren) kan het zijn dat de korven ingeklapt aangeleverd worden. Dit betekend dat de bodem dan ook open is + de deksel. Wij zullen ten alle tijden voldoende krammen meeleveren om de deksel (en eventueel bodem) te dichten.
Mits u de steenkorven aan elkaar wilt koppelen horen wij dat ook graag. Wij hebben speciale krammen en speciale tangen om de korven aan elkaar te koppelen. Als u de steenkorven aan elkaar koppelt krijgt u namelijk een strakker geheel.
Installatie
Bij de installatie van de steenkorven (ook wel schanskorven of gabions genoemd) zijn er meerdere punten waar u op moet letten. Als fundering kunt u het beste een puinbaan aanbrengen. Dit is korrelmix (gebroken steenpuin) dat dan meerdere keren wordt aangetrild om zo een sterk geheel te krijgen. U kunt hierop ook nog oude betontegels leggen zodat de oppervlakte gelijk mooi geëgaliseerd is. Daarnaast kunt u ook beton storten wat ook voor een zeer sterk geheel zorgt. Een goede fundatie is zeer belangrijk zodat de steenkorven niet gaan verzakken. Wij adviseren om bijna in elke situatie de steenkorven te versterken met buizen. Dit kan bijvoorbeeld hardhout zijn, maar onze voorkeur gaat uit naar stalen buizen. De stalen buizen zorgen voor een zeer sterke constructie en dat de steenkorven niet om kunnen komen. Bij lagere steenkorven is het vaak misschien niet nodig, maar als er druk op wordt uitgeoefend kan het zijn dat ze misschien om komen.
Deze informatie is puur als advies en hierop kunnen wij niet aansprakelijk worden gesteld. De aanleg en constructie wijze is ten alle tijden uw eigen verantwoording, vanwege wij nooit kunnen inschatten hoe de betreffende situatie is en het altijd beter is om een professionele verwerker het te laten maken.
Stap 1 – Fundering maken
De fundatie kunt u maken van gebroken steenpuin (korrelmix) of u kunt beton storten als fundering. Soms is het gebruik van alleen oude klinkers of betontegels al voldoende maar het is beter om minimaal een puinbaan te maken. De stalen buizen kunt u het beste instorten in het beton. De stalen buizen worden normaal gesproken op het begin en aan het einde van de steenkorven gezet. De steenkorven die wij meestal leveren zijn 200cm lengte en kunnen onderling evt. gekoppeld worden. Wij maken ze het liefste uiterlijk 200cm lang vanwege ze anders te lang zijn en door eigen gewicht anders kunnen gaan fixeren, ook transport technisch is 200cm beter handzaam. De stalen buizen kunnen dan ca. 20cm uit de kanten geplaatst worden. De buizen dienen in het midden geplaatst te worden zodat de vulling mooi er langs kan vallen. De stalen buizen moeten minimaal de helft van de steenkorf insteken en minimaal 1/3 van de hoogte van de korf in de grond steken. Het is handig om de buizen pas te zetten als u de korven op de werf heeft staan. In de steenkorven zitten tussenschotten en deze moeten uiteraard niet in de weg zitten bij het plaatsen van de steenkorven.
Stap 2 – Plaatsen van de lege schanskorven
Na het maken van de fundering of uitharden van het gestorte beton kunt u de lege korven plaatsen. De stalen buizen die wij voeren zullen net door de maaswijdte passen, anders dienen er enkele mazen uit geknipt te worden. Het is belangrijk dat er ten alle tijden niet geflext wordt!! De gaaspanelen moeten alleen maar geknipt worden. De steenkorven kunnen makkelijk over de steigerbuizen geplaatst worden.
Stap 3 – Steenkorven onderling met elkaar verbinden
Wilt u meerdere steenkorven tegen elkaar aanzetten, dan horen wij dat graag. Het is namelijk beter en mooier om de steenkorven onderling goed met elkaar te verbinden. Wij kunnen speciale C-ringen met een speciale tang meeleveren om de korven onderling aan elkaar te verbinden. Het is belangrijk om dit vóór het vullen te doen, om een zo’n strak mogelijk geheel te verkrijgen. Door de korven aan elkaar te koppelen zitten ze gelijk goed vast. Door eventueel het gebruiken van panlatten en tiewraps aan de buitenkant van de steenkorven kan hierdoor een mooie rechte lijn gemaakt worden. Deze dienen tijdens het vullen van de schanskorven erop te blijven zitten. Na het vullen kunnen deze verwijderd worden.
Stap 4 – Vullen van de schanskorven
Breuksteen wordt het meeste gebruikt om de steenkorven te vullen. Het is het beste om de steenkorven gelijkmatig te vullen in ongeveer gelijke lagen zoals op de foto hieronder te zien is. Op deze manier krijgt u het mooiste resultaat. De verdeling blijft dan namelijk hetzelfde. Het is belangrijk dat u bij het vullen niet met een hamer hard tegen de zijkant van de steenkorf gaat slaan. De kracht die dan namelijk tegen de steenkorf komt, komt ook weer 2x zo hard terug waardoor de steenkorf kan uitbuiken op de plekken waar kracht is uitgeoefend. De kleinere breuksteen kan meestal met een emmer gevuld worden en de grotere breuksteen worden meestal met de hand gevuld. Belangrijk is dat de vulling goed verdeeld wordt in de schankorven zodat er een mooie verdeling ontstaat en dat er bij smallere korven geen of zo min mogelijk “openingen” ontstaan. Het mooiste is om de gladde kanten van de breuksteen naar de buitenkant te laten uitsteken. Het beste is om ca. 7 dagen te wachten met het dichten van de deksels. De stenen zullen bijna altijd nog even nazakken oftewel “inklinken” en het is handig om even te wachten en daarna nog de vulling bij te vullen en daarna de deksels te dichten.
Wij leveren altijd 10 tot 20% meer vulling mee dan in werkelijkheid nodig is. De steenkorven zullen altijd groter uitvallen dan de aangegeven afmetingen. 200cm lengte is bijvoorbeeld in werkelijkheid 202 of 203cm en 20cm zal in werkelijkheid 22 of 23cm zijn. Ook zal er altijd wat ondermaat in de vulling kunnen zitten die niet goed in de korf blijft en er kan ook altijd wat gruis in, tussen of op de breuksteen zitten. Dit is breekgruis die vrij komt bij het breken van de natuursteen blokken. Breekgruis zit vaak aangekoekt aan de breuksteen en zorgt voor een waas over de stenen. Deze gruis zal er altijd vanzelf afgaan, maar als dit als storend ervaren wordt kunnen de stenen ook eventueel direct worden afgespoten. Kortom wij leveren liever te veel dan net genoeg of te weinig. Het zal dus voorkomen dat u over heeft. Dit kunt u eventueel onderaan voor de korf neerleggen of ergens anders in de tuin. Als u het niet kunt gebruiken dient u dit zelf af te voeren, ook het gruis/ondermaat.
Wij gaan er vanuit dat u trots zal zijn op het resultaat en wij zouden graag het eind resultaat willen zien. Mocht u dit met ons willen delen dan waarderen wij dit zeer. De foto’s kunt u verzenden naar: [email protected]